Κύθνος: Επιστροφή στην Απλότητα


                                  Κύθνος: Επιστροφή στην Απλότητα





   Πάει καιρός από την τελευταία φορά που σας έγραψα, ήμουν εξαιρετικά απασχολημένος με την διοργάνωση των εορτασμών για την έξοδο από το μνημόνιο και με την εκμάθηση ινδιάνικων τελετών για το κάλεσμα του καλοκαιριού. Και τώρα που οι τελετές λειτούργησαν και από αυτό το ΣουΚου θα έχουμε και πάλι καλοκαίρι ήρθε η στιγμή να σου δώσω τις 10+1 συμβουλές, για το νησί που αν μου ζητούσαν να χαρακτηρίσω με μια λέξη, η λέξη αυτή θα ήταν απλότητα.


  Να μην βιαστείς να στριμωχτείς μαζί με το τσούρμο των βιαστικών Αθηναίων την στιγμή που το ιστορικό πλέον Μαρμάρι Εξπρές αράζει στο γραφικό λιμάνι της Κύθνου, τον Μέριχα. Να προλάβεις να απολαύσεις από το κατάστρωμα  τα άσπρα σπιτάκια με τα μπλε πορτοπαράθυρα να δίνουν την θέση τους στην αμμουδερή παραλία του Γιαλού και στα δεκάδες προσαραγμένα
ψαροκάικα και να νοιώσεις πως έχεις βρεθεί πολύ κοντά σε όλα όσα είχες φανταστεί για τα ελληνικά νησιά των δεκαετιών του 60 και του 70.
   



  Να εξαντληθείς προσπαθώντας να ανέβεις το απόκρημνο και εξαιρετικά δύσβατο μονοπάτι καθώς φεύγεις από την κατά την γνώμη μου καλύτερη παραλία του νησιού, την Παραλία του Αγίου Νικόλα του Σκύλου γιατί αυτό σημαίνει πως θα έχεις ήδη κολυμπήσει στα κρυστάλλινα νερά της. Κατά την ανάβαση έχε στην σκέψη σου πως μάλλον η παραλία ονομάστηκε Σκύλου γιατί φεύγεις σαν διψασμένο σκυλί στα 4, κάτι που δεν ισχύει αλλά ειπώθηκε από εξαντλημένο νεαρό που άφηνε την τελευταία του πνοή στο χωμάτινο τελευταίο σκαλοπάτι. Να απολαύσεις την θέα τις μεγάλης για τα δεδομένα του νησιού παράλιας που βρίσκεται περικυκλωμένη από άγονους κυκλαδίτικους λόφους με το εκκλησάκι του Αγίου να στέκεται σε ένα μικρό υπερυψωμένο σημείο της παραλίας.


   Να αποκοιμηθείς κάτω από την  παχιά σκιά που δημιουργούν τα  αλμυρίκια σε μια από τις ελάχιστες οργανωμένες παραλίες του νησιού την Απόκρουση με τον ήχο των τζιτζικιών και όταν ξυπνήσεις μουσκεμένος από τον ιδρώτα να βουτήξεις στα δροσερά νερά της και να δροσιστείς απολαμβάνοντας στο βάθος την  θέα της μεγαλύτερης attraction του νησιού την παραλία της Κολώνας. 


    Να περιπλανηθείς στα γραφικά φρεσκοασπρισμένα σοκάκια της Χώρας, ανάμεσα σε ολόλευκα ζωγραφισμένα σπίτια με χρωματιστά παράθυρα και πόρτες, φρεσκοβαμμένες εκκλησιές, ολάνθιστες βουκαμβίλιες, μυρωδάτους βασιλικούς περίτεχνα ακουμπισμένους σε νταμιασμένα σκαλοπάτια και πληθώρα καφέ, μπαρ και εστιατορίων. Και από εκεί να ακολουθήσεις τον πλίθινο μονοπάτι μέχρι το παλιό μοναστήρι της Παναγίας της Νικούς και να απολαύσεις την Χώρα να απλώνεται στα πόδια σου. Μια βόλτα στην Χώρα δεν είναι ποτέ αρκετή.
 
   Να καταβροχθίσεις σαν σαρκοφάγο ζώο το πιο αφράτο μπιφτέκι και την πιο σωστά ψημένη μοσχαρίσια μπριζόλα στην ομορφότερη αυλή της Χώρας στον απόλυτο προορισμό για κρεατοφάγους στο Στέκι του Ντέτζη με τις ομολογουμένως τεράστιες μερίδες του και να αφήσεις χώρο για το χειροποίητο γλυκό κέρασμα στο τέλος.





  Να γλυκαθείς με το γλυκό του κουταλιού που σερβίρει μαζί με τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ στην χόβολη στο Μαϊστράλι στο Μέριχα απολαμβάνοντας τα  πορτοκαλοκόκκινα χρώματα που παίρνει ο ουρανός καθώς ο ήλιος βυθίζεται μέσα στην θάλασσα και να αντιληφθείς πως ακόμα και ένα τέλος μπορεί να είναι όμορφο, τόσο όμορφο όσο το ηλιοβασίλεμα από τον Μέριχα.
 

   Να αναζητήσεις το κλειδί του λαογραφικού μουσείου της Δρυοπίδας ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους της και να χαθείς μαζί τους σε μια εκ των έσω ξενάγηση στο μοναδικό κυκλαδίτικο οικισμό που τις σκεπές του κοσμούν κεραμίδια. Να τους ακολουθήσεις καθώς περπατούν ανάμεσα στο λευκά σοκάκια με τα πολύχρωμα σκαλοπάτια και τα παλιά ξύλινα σκοροφαγωμένα παράθυρα και να είσαι σίγουρος πως μόλις το κλειδί βρεθεί στα χέρια σου, η ξενάγηση σε αυτό τον μαγικό τόπο θα έχει ολοκληρωθεί.




   Να μεθύσεις πίνοντας ούζο και τσιμπολογώντας ψαρομεζέδες κάτω από την σκιά του μοναδικού πευκοδάσους του νησιού, στο προαύλιο της Παναγίας της Κανάλας, την πολιούχο της Κύθνου, υπό τους ήχους της καμπάνας να σου θυμίζει την ώρα, με θέα την βραχονησίδα Πιπέρι και την Σέριφο στο βάθος. Προσοχή μην βαρύνεις γιατί η παραλία Αντώνηδες και τα καταγάλανα νερά της σε περιμένει για να σε δροσίσει.



 Να σαλπάρεις με το μικρό τουριστικό καραβάκι για την παραλία της Κολώνας, και να περπατήσεις πάνω στο στενό κομμάτι γης που ενώνει την Κύθνο με το νησάκι του Αγίου Λουκά προσπαθώντας να βρεις το σημείο που σου ταιριάζει σε αυτή την πανέμορφη τεράστια διπλή παραλία. Να μείνεις μέχρι αργά το απόγευμα να απολαύσεις το μοναδικό ηλιοβασίλεμα. Tip Σε απόσταση περίπου δέκα λεπτά με τα πόδια μετά το μοναδικό μαγαζί στην παραλία θα βρεις δυο μικρούς ερημικούς κολπίσκους με τρεχούμενα ιαματικά ζεστά νερά.

  



   Να μην ξεχάσεις να επισκεφτείς τα Ιαματικά Λουτρά στον ομώνυμο παραθαλάσσιο οικισμό που για αρκετές δεκαετίες λειτουργούσαν στην περιοχή και έκαναν την Κύθνο πόλο έλξης διακριτών ανθρώπων. Οι κάτοικοι με ενημέρωσαν πως τα Λουτρά ήταν ο νούμερο ένα παραθεριστικός προορισμός του Βασιλιά Όθωνα και της βασίλισσας Αμαλίας καθώς και πολλών ακόμα ιστορικών πολιτικών προσώπων. Αξίζει μια επίσκεψη και στον γειτονικό γραφικό οικισμό της Αγίας Ειρήνης.





   Για το τέλος αλλά όχι τελευταίο να γνωρίσεις μια Σύλβια, ένα ολόφωτο νεαρό κορίτσι με κατάξανθα μακριά μαλλιά, τεράστια μάτια και λαμπερό χαμόγελο που θα σε παρασύρει με τον ενθουσιασμό της να δεις το νησί με άλλα μάτια, που θα είναι εκεί να γελάει όταν η ξενοδόχος σε ενημερώνει πως το δωμάτιο το έχει κρατημένο για την επόμενη και να σου προσφέρει την πετσέτα της να κοιμηθείς στην παραλία όταν το μοναδικό δωμάτιο που υπάρχει διαθέσιμο στο νησί είναι πεδίο μάχης ανάμεσα στην μεταλλαγμένη κατσαρίδα που βγαίνει από το σκουριασμένο σιφόνι και την σαύρα που σαν άλλος Γκοτζίλας μπήκε από την ξεσκισμένη σίτα του χωρίς κουρτίνα και χωρίς παντζούρι παραθύρου. Και όταν τελικά όλα αυτά που πλέον φαντάζουν ασήμαντα αλλά εκείνη την στιγμή σε τρέλαιναν έχουν βρει την λύση τους να σου χαρίζει την καλύτερη βουτιά από τα βράχια και την καλύτερη βαρκάδα στο αξέχαστο ηλιοβασίλεμα το απόγευμα του δεκαπενταύγουστου στην παραλία της Παναγίας της Φλαμπουριανής.





  Μέχρι την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε κάπου στο διαδίκτυο , να τρώτε, να αγαπάτε, να προσέχετε και να ταξιδεύετε.
Billakosssss
Για περισσοτερες πληροφορίες και φωτογραφίες ρίξτε μια ματιά στο #TravellistBBLS_kythnos


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βουδαπέστη

5 προορισμοί στην Ευρώπη με λιγότερα απο 100 ευρώ

Road Trip στην Μεσσηνία

Ναύπλιο: Μετρώντας τα σκαλοπάτια του Παλαμηδίου

Βιέννη:Ταξίδι στο χρόνο

Λιβαδειά: Ένας παρεξηγημένος προορισμός

Χαλκίδα : H πόλη των τρελών νερών.